U bent hier:

Geslaagde eerste open inschrijving training buildingSMART Professional Certification Foundation programma

Geplaatst: 14/12/2021

In september vond de eerste buildingSMART Professional Certification Foundation programma training op basis van open inschrijving plaats. Met resultaat! Alle elf deelnemers behaalden na afloop van de twee trainingsdagen verzorgd door ANNO1809 en Root hun certificaat. Deelnemers Joost Oldenbeuving, BIM-manager Kondor Wessels Amsterdam en Rolph Baggen, BIM-manager Strukton delen hun ervaringen.

Waarom namen jullie deel aan het programma?

Wat vonden jullie van het programma?

“Ik vond het heel verhelderend”, vertelt Joost. “Een belangrijk onderdeel was de norm ISO19650, waar we bij Kondor Wessels nog niet zoveel mee bezig zijn en die erg gericht is op de gebruiksfase. Wij werken nu veel volgens onze eigen normen en regels en de gebruiksfase is bij ons nu buiten focus. Door het volgen van de training zie ik nu de verbanden tussen onze eigen normen en regels en de ISO19650. Ik weet niet alleen dat deze norm er is, maar zie ook in dat we hier in de toekomst wellicht meer mee te maken gaan krijgen.” Rolph: “In eerste instantie twijfelde ik nog even of ik wel op de juiste plek zat: er kwam veel informatie aan bod die voor mij al bekend was. De discussie met de andere deelnemers maakte de training echter toch interessant. Hierdoor kom je te weten waar andere organisaties staan op BIM-gebied en hoe zij tegen zaken aankijken. Vervolgens kwam ook het inhoudelijke proces aan bod. Wat kom je tegen als je met BIM werkt? Welke standaarden hanteren we en hoe? En hoe kunnen we zorgen voor een uniform proces? Dit bood voor mij ook een meerwaarde. De opleiding werd afgesloten met een examen.” Joost: “Het was inderdaad erg leuk om de open training te volgen, omdat je hierbij met mensen afkomstig van verschillende organisaties aan tafel zit. Hierdoor zijn er verschillende visies en overtuigingen, die je aan het denken zetten en voor nieuwe inzichten zorgen. Verfrissend en een echte meerwaarde wat mij betreft.”

Wat leverde het programma jou op?

Joost: “Het programma heeft me doen inzien dat we voorbereid moeten zijn op de ISO19650 en de toepassing hiervan in de gebruiksfase als deze vraag gaat komen. Het heeft gezorgd dat het onderwerp nu op onze agenda staat. Zo worden we er straks niet door verrast. Wanneer we de komende jaren inderdaad de vraag krijgen naar een BIM dat ook geschikt is om in de gebruiksfase in te zetten, is deze training ook voor de projectleiders en -managers interessant. Zo zorgen we ervoor dat ook zij hier klaar voor zijn. Rolph: “Het opleidingsprogramma zet jou als deelnemer weer op scherp. Wat zijn ook alweer de juiste termen? Waarom werken we zoals we werken? En waarvoor staan de diverse afkortingen? Ik werk al meer dan tien jaar met BIM, maar daar sta je in de dagelijkse praktijk niet bij stil. Het Professional Certification Foundation programma heeft ervoor gezorgd dat ik een aantal dingen iets anders toepas. Ik zet als BIM-manager een andere strategie neer. De training heeft bovendien de prioriteit gelegd op ISO: dit moet meer naar voren komen binnen onze organisatie. Het buildingSMART Professional Certification Foundation programma is wat mij betreft een aanrader. Het is een leuke training die zelfs ervaren BIM-managers net weer een stapje verder brengt.”