U bent hier:

Belangrijke update: MVD's worden vervangen door specificaties voor informatielevering (IDS)

Geplaatst: 07/02/2023

De afgelopen tweeënhalf jaar hebben wij de industrie voorgelicht over IFC's, MVD's, IDS en andere afkortingen. Helaas was er lange tijd een beperkt begrip van wat een MVD is. Met de nieuwe IDS-norm (Information Delivery Specification) en het nieuwe MVD-beleid willen wij de situatie voor de gemeenschap verduidelijken.
Het is essentieel om een consistente boodschap te hebben in de Kamers en Hoofdstukken en de gemeenschap. Daarom vragen wij u op uw websites en communicatiekanalen een consistente berichtgeving over IDS en MVD's te gebruiken.

Een MVD is veel meer

In de praktijk betekent dit dat er geen voorstellen meer kunnen zijn die een MVD gaan creëren, maar dat wij gewoon voorstellen om ze toe te voegen aan de bSDD of een IDS te creëren. Wij moedigen de kamers ook aan hun use cases toe te voegen aan de Use Case Management dienst. Een stroomschema volgt zo spoedig mogelijk.

Ik ben me ervan bewust dat er enkele lopende "MVD-projecten" zijn die we misschien moeten omvormen. Ik wil ze per geval bekijken om te zien of we kunnen helpen. Sommige hebben misschien alleen een naamsverandering nodig, andere hebben misschien meer maatwerk nodig.

De nieuwe IDS-norm

Wij hebben ook gemerkt dat de definitie van uitwisselingsvereisten meer flexibiliteit, consistentie en betrouwbaarheid bij de uitwisseling nodig had. Daarom is de afgelopen twee jaar de IDS-standaard ontwikkeld en geïmplementeerd. IDS geeft gebruikers meer mogelijkheden om eisen te definiëren (bijvoorbeeld reguliere expressies) en stelt gebruikers in staat te koppelen aan de buildingSMART Data Dictionary (bSDD).

IDS is grondig getest en stabiel. Het wordt nu al in de praktijk gebruikt.

Het buildingSMART-ecosysteem voor eindgebruikers bestaat uit IFC, IDS en bSDD. De creatie van MVD's wordt overgelaten aan datamodelleurs en softwareleveranciers.

Wat te doen

In veel gevallen wordt in de communicatie op de websites van hoofdstukken een MVD uitgelegd als datgene wat de uitwisselingsvereisten bepaalt. Dus als dat de manier is waarop u MVD op uw website gebruikt, hoeft u alleen de term MVD te veranderen in IDS.

Als u de term MVD in zijn volledige betekenis gebruikt, moet u uitleggen dat eindgebruikers geen MVD's meer kunnen definiëren. Dit gebeurt bij buildingSMART International in nauwe samenwerking met de softwareleveranciers. Als dit het geval is, raad ik u aan contact met ons op te nemen om aan de exacte formulering te werken.

Neem contact met ons op voor hulp of vragen.

FAQ

  • Ik dacht dat een MVD de manier was om uitwisselingseisen te definiëren?
    Het definiëren van uitwisselingseisen is slechts een onderdeel van een MVD. In een MVD kun je ook conceptsjablonen definiëren, en we willen niet dat gebruikers daar wijzigingen in aanbrengen.
  • Waarom kunnen gebruikers geen MVD meer definiëren?
    MVD's zijn standaarden die door softwareleveranciers moeten worden geïmplementeerd. Als ze niet geharmoniseerd zijn met andere MVD's lopen we het risico te eindigen met IFC-gegevens die niet kunnen worden gelezen.
  • Wat zijn de grote voordelen van IDS?
    Wanneer u uw eisen definieert, hoeft u softwareleveranciers niet te vragen uw MVD te implementeren, maar kunt u uw IDS gebruiken bovenop bestaande software-implementaties van IFC. U kunt ook een IDS definiëren voor meerdere IFC-versies (als u dat wilt/toelaat). IDS is ook veel rijker en definieert beter beperkingen aan de waarden van objecten en eigenschappen en heeft de mogelijkheid om te koppelen aan de bSDD.
  • Hoe kunnen gebruikers hun vereisten definiëren?
    Dat kan op vele manieren. De buildingSMART-standaard hiervoor is de IDS. Deze standaard is zeer rijk en stelt gebruikers in staat om ook te koppelen aan de bSDD. Het grote voordeel van IDS is dat het kan worden gebruikt voor elke IFC-versie en werkt op bijna alle bestaande software-implementaties van IFC (coördinatieweergave, referentieweergave, ontwerpoverdrachtsweergave).
  • Zijn er hulpmiddelen beschikbaar om een IDS te definiëren?
    Ja! We zullen binnenkort een lijst publiceren.
  • Zijn er hulpmiddelen beschikbaar om een IFC aan een IDS te toetsen?
    Ja! We zullen binnenkort een lijst publiceren.
  • Zijn MVD's nu verouderd?
    Nee. Ze worden nog steeds gebruikt als 'implementatieniveaus' van IFC in software. Ze worden gecontroleerd door de Technical Executive Group van het buildingSMART Standards Committee.
  • Kan ik het onderdeel exchange requirements van MVD gebruiken om mijn exchange requirements te definiëren?
    Er zijn veel verschillende manieren om uitwisselingseisen te definiëren. U kunt het onderdeel uitwisselingsvereisten van een MVD gebruiken, een Product Data Template, een IDM-hoofdstuk, SHACL, Excel, en nog veel meer. IDS is de beste match binnen het buildingSMART ecosysteem van bSDD en IFC.

U kunt meer lezen in dit artikel.

Kan ik nog meer leren?
ja! Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.
Groeten,

 

Léon van Berlo