U bent hier:

Royal HaskoningDHV omarmt het buildingSMART Professional Certification programma

Geplaatst: 14/02/2023

Nieuwe training provider voor het Professional Certification programma

Royal HaskoningDHV omarmt het buildingSMART Professional Certification programma

AMERSFOORT, 10 FEBRUARI 2023 -- Royal HaskoningDHV heeft een overeenkomst getekend met buildingSMART Benelux voor deelname aan het buildingSMART Professional Certification programme. Royal HaskoningDHV integreert het curriculum van buildingSMART in haar Digital Academy en investeert daarmee in het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en competenties op het gebied van Building Information Management (BIM).  

Verhogen van de standaard voor openBIM

Anton van der Sanden, Global Director Mobility & Infrastructure en Director Nederland bij Royal HaskoningDHV: “Beter informatiemanagement maakt betere besluitvorming in het ontwerp- en bouwproces mogelijk, wat leidt tot beter beheer en oplevering van projecten in de gebouwde omgeving. Samenwerking staat centraal; iedereen heeft een eigen rol te vervullen. Deze co-creatie werkt het beste als we allemaal dezelfde taal spreken en onze kennis delen. Daarom introduceren we het certificeringsprogramma niet alleen als onderdeel van onze Digital Academy bij onze eigen mensen, maar stellen we het ook beschikbaar voor onze partners en klanten. Dat zorgt voor een stabiel referentiepunt voor alle professionals in de architectuur-, engineering- en bouwsector.”

Het belangrijkste doel van BuildingSMART International is het verbeteren van de efficiëntie en duurzaamheid in de architectuur-, engineering- en bouwsector door het bevorderen van open, internationale standaarden voor informatie-uitwisseling; openBIM. De afdeling in de Benelux richt zich op de erkenning van deze open standaarden in de eigen regio. Overeenstemming over definities en een internationaal geaccepteerd minimaal kennisniveau zijn essentieel voor succesvolle samenwerking en om het potentieel van BIM ten volle te benutten. Het buildingSMART Professional Certification programme stelt een benchmark vast om het competentieniveau van professionals in openBIM te verbeteren en te beoordelen.

Paul Bos, Board member buildingSMART Benelux; “Met het Professional Certification Foundation programma staat er een goede basis. Op dit moment kijken we hoe wij deze verder uit kunnen bouwen. In Nederland zijn we al best ver in de ontwikkeling en implementatie van BIM. We zijn dan ook van mening dat we meer kunnen bieden dan de basis. Daarnaast wordt het programma ook vanuit buildingSMART international de komende jaren verder doorontwikkeld met het practitioner programma. Deze kwalificatie richt zich op kennisgebaseerd leren, geleverd door gestandaardiseerde training, gevolgd door een online examen. Wij kijken er naar uit om samen met de markt deze ontwikkeling voort te zetten.”

Co-creatie

De twee organisaties gaan de samenwerking aan in de vorm van een co-creatie.

Jugal Makwana Global Director Digital Engineering bij Royal HaskoningDHV zeg hierovert: “Co-creatie begint bij digitaalvaardige mensen. Het BuildingSMART Professional Certification programme stelt ons in staat om professionals op te leiden en te certificeren volgens een wereldwijd erkend leerkader. Vorig jaar zijn we al begonnen met het programma in het Verenigd Koninkrijk. We streven ernaar om tegen eind 2023 minstens 100 van onze mensen wereldwijd gecertificeerd te hebben.”

Rob Roef, voorzitter buildingSMART Benelux reageert als volgt; "De adoptie van dit succesvolle programma in de Benelux door RHDHV zal verder bij gaan dragen aan de bewustwording van het belang van eenduidig internationaal BIM kennisniveau. RHDHV en buildingSMART zetten belangrijke stappenin deze co-creatie waarvan ik hoop dat velen zullen volgen.”

Meerwaarde voor organisaties

De eerste fase van het opleidingsprogramma, het Foundation programma, zorgt voor een minimale BIM-kennis voor iedereen die met BIM te maken heeft. Dit biedt veel voordelen voor de gehele bouwsector en zet een standaard voor het werken met BIM. Meer BIM-kennis helpt ons te profiteren van digitale technologieën, openBIM en IFC. Dit moet leiden tot lagere kosten, minder afval en een beter beheer en oplevering van projecten in de gebouwde omgeving. Een eenduidige standaard in definities voorkomt ook spraakverwarring en miscommunicatie. Zo spreekt in aanbestedingen iedereen dezelfde taal en gebruiken we overal ter wereld dezelfde definities. Opdrachtgevers kunnen toetsen dat samenwerkingspartners over de juiste kennis beschikken en weten beter welke informatie ze moeten uitvragen. Opdrachtnemers kunnen aantonen dat zij de benodigde kennis in huis hebben. De certificering gebeurt niet per organisatie, maar per individu.

Céline Bent, Compliance Director buildingSMART International geeft tenslotte aan; "Het is fantastisch dat via Royal Haskoning DHV meer mensen in Nederland en daarbuiten toegang krijgen tot kwalitatief goed onderwijs in openBIM. Dit zal hen helpen een beter begrip te krijgen van de principes en voordelen van digitale workflows en het belang van open standaarden."