Om dit bredere draagvlak te creëren en een betere aansluiting tussen nationale en internationale ontwikkelingen te realiseren, is het belangrijk om onze waardepropositie scherp te hebben. Deze willen we samen met de sector formuleren. We nodigden daarom op 6 juni vertegenwoordigers uit de hele sector uit om hier samen met ons mee aan de slag te gaan.
Na voorbereidende verkenningen samen met Ketenstandaard Bouw en Techniek en digiGO is besloten om met vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, digiGo, Ketenstandaard Bouw en Techniek, NL Ingenieurs, SWECO, RHDHV, KNAUF, AEDES, het Rijksvastgoedbedrijf en natuurlijk het bestuur van buildingSMART in Nederland samen te werken aan de toekomst van buildingSMART. Frans Scheepens van Brain Fuel nam als facilitator de groep van twaalf vertegenwoordigers mee op een brainstormochtend met als doel het formuleren van de nieuwe waardeproposities van buildingSMART in Nederland.
Waardeproposities formuleren
Welke waarde zou buildingSMART de sector moeten bieden? Welke voordelen zou de stichting moeten bieden en welke problemen van de sector zouden deze moeten oplossen? Op basis van deze vragen formuleerden de deelnemers aan de sessie verschillende waardeproposities, die op een bord werden gehangen. Bij het voorlezen hiervan benoemde Frans de overlap die zichtbaar is. Het komt volgens hem niet zo vaak voor dat tijdens een eerste fase van een workshop de door de deelnemers genoemde waardeproposities al direct zo op één lijn zitten. Een goed teken, er is blijkbaar een duidelijk beeld over de rol van buildingSMART!
Natuurlijk is er niet direct over alle punten consensus. Er wordt onder meer gesproken over het belang van één breed gedragen afsprakenset en interoperabiliteit. BIM is vaak al onderdeel van gebouwen, maar ook binnen infra maakt men, naast GIS, steeds meer gebruik van BIM. Er is dus behoefte aan ondersteuning in de volle breedte van de sector.
Dromen en doelen voor 2026
Tijdens een korte pauze vat Frans de waardeproposities samen in vier overkoepelende thema’s:
- Adoptie en ondersteuning versnellen
- Domeinen matchen
- Community opbouwen en aansluiten
- Governance
Overkoepelend worden nog de thema’s ‘Internationale verbinding in alle thema’s’ en ‘Interoperabiliteit uitbouwen’ benoemd. “Stel je voor…”, zegt Frans. “…in 2026 juni zijn we weer hier en alles is gelukt. Hoe ziet dat er dan uit? Wat is er dan gebeurd?” Al snel worden er nieuwe briefjes op het bord geplakt, waaronder: ‘IFC is diepgeworteld in de volledige breedte’, ‘Nederland is vertegenwoordigd in alle domeinen’, ‘Softwareleveranciers hebben een gezamenlijke basis IFC-standaard beschikbaar gemaakt’ en ‘Er is een nutsvoorziening van gebouweninformatie’. In groepjes gaat men verder in gesprek over deze thema’s, met als doel dromen en doelen voor 2026 te formuleren en meer nog: de te zetten stappen om die te bereiken. Deze worden vervolgens aan elkaar gepresenteerd.
Verder aan de slag
En dan… zit het erop voor vandaag! De eerste lijn is uitgezet. Samen hebben de aanwezigen een aantal waardeproposities geformuleerd waarmee de hoofdlijnen goed zijn neergezet. Vervolgens zijn deze uitgewerkt in concrete acties. Voor buildingSMART ligt er nu de taak om verder met de waardeproposities aan de slag te gaan en verder te bouwen op het plan van aanpak. Wordt vervolgd dus!
Graag willen we alle aanwezigen bedanken voor hun inbreng en Ketenstandaard Bouw en Techniek voor het beschikbaar stellen van de locatie. Wilt u meedenken over de waardeproposities en het plan van aanpak om deze te realiseren? Dit waarderen we enorm! Neem in dit geval contact op via bestuur@buildingsmart.nl.