U bent hier:

Nieuwe sponsor VORM: “Samen maken we BIM toegankelijk voor nieuwe gebruikers, zoals woningcorporaties, beleggers en (gebieds)ontwikkelaars”

Geplaatst: 02/02/2024

Een mooie nieuwe samenwerking! Bouwende projectontwikkelaar VORM en buildingSMART Nederland slaan de handen ineen met ons sponsorschap Goud. VORM bestaat al 105 jaar en richt zich op de gehele breedte van de bouwsector: gebiedsontwikkeling, vastgoedontwikkeling en bouw, transformatie, verduurzaming, renovatie en vastgoedonderhoud. De organisatie is één van de top drie woningontwikkelaars van Nederland en de eerste Nederlandse ontwikkelaar die bewust volgens open standaarden werkt. Pim van Meer Redert, Hoofd digitaal ontwikkelen en produceren bij VORM, vertelt over het bedrijf en de mogelijkheden die het sponsorschap met buildingSMART VORM biedt.

“Ik houd me al bijna vijftien jaar bezig met de 3D digitalisering van de keten, waarvan de laatste vijf jaar bij VORM”, vertelt Pim. “Hier richt ik me op het inzetten van BIM, juist ook voor de ontwikkelfase. De lastigste problemen ontstaan tenslotte vaak al vóór de bouwaanvraag. Toen ik VORM-CEO Hans Meurs mijn plannen voorlegde was hij kritisch, voorzichtig enthousiast, maar: hij wilde wel dat we dit softwareonafhankelijk zouden aanpakken, met open standaarden. Hierdoor zijn de mensen en bedrijven waarmee wij werken vrij in hun softwarekeuze. Dit leidde tot de keuze voor IFC als vertaling naar Excel van de ontwikkelaar.”


Afbeelding: Pim van Meer Redert

Datagedreven proces

Het is Pims doel om in de hele keten datagedreven te gaan werken. “Het is misschien niet mogelijk om de keten volledig objectief toetsbaar te maken”, licht hij toe. “Maar, waar het kan gaan we het doen. BIM is hierbij hét middel om data te optimaliseren. Hierbij werken wij met IFC. Wanneer alle betrokken partijen het erover eens zijn dat het IFC de waarheid is en op deze data sturen, ontstaat een datagedreven proces. En nee: IFC is niet perfect. Maar het is het beste wat er is en here to stay. Daar durf ik mijn geld wel op in te zetten.”

Mini BIM

VORM gebruikt IFC om relevante data van ontwikkelaars te visualiseren. Dit gebeurt met het mini BIM: dit BIM omvat het minimale wat nodig is om de haalbaarheid van een casus inzichtelijk te maken. Pim: “Het mini BIM maakt BIM toegankelijk voor niet-techneuten, allemaal op basis van IFC. Het gaat niet om de technische details, maar juist over het gebruik van ruimtes. Door middel van kleuren zie je bijvoorbeeld welke ruimtes naar een woningcorporatie gaan, welke collectief zijn en welke worden verkocht aan particulieren. Zo kun je al vanaf de tenderfase, dus ruim twee tot drie jaar eerder dan anders, met een afnemer in gesprek gaan over de plannen. Het mini BIM gaat bovendien eerst over opbrengsten en daarna pas over kosten. Dat is slim, want als je op opbrengsten stuurt, is je winst veel groter dan wanneer je alleen faalkosten reduceert.”


Afbeelding: het mini BIM

Draagvlak creëren

“We kunnen alleen datagedreven werken als iedereen modellen gaat lezen en beoordelen”, vervolgt Pim. “Ik zie het als mijn persoonlijke missie om dat voor elkaar te krijgen. Digitalisering en innovatie is verandermanagement. Het is geen wedstrijd tegen elkaar, maar een wedstrijd van alle concullega’s die geloven in digitalisering tegen de rest. Alleen wanneer iedereen datagedreven werkt kunnen we een optimale winst behalen.” Om dit voor elkaar te krijgen zoekt Pim volop de samenwerking op. “Ik werk met dit doel samen met onze concullega’s: grote (gebieds)ontwikkelaars, waaronder BPD, COD, Blauwhoed, Kavel Vastgoed en MRP. Ook zoek ik de samenwerking met afnemers, woningcorporaties en beleggers, zit ik aan tafel met de brancheverenigingen van ontwikkelaars (NEPROM), architecten (BNA) en woningcorporaties (Aedes) en ben ik betrokken bij het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). buildingSMART mag in dit rijtje niet ontbreken.”


Afbeelding: Ook VORM-CEO Hans Meurs werkt met BIM

Samenwerking met buildingSMART

“buildingSMART is dé plek voor technisch inhoudelijke kennis”, stelt Pim. “Nu mensen overtuigd zijn van ons idee, willen we deze oplossing samen met buildingSMART technisch perfect maken. Samen maken we BIM toegankelijk voor nieuwe gebruikers, zoals woningcorporaties, beleggers en (gebieds)ontwikkelaars. Door middel van het partnerschap met buildingSMART Nederland wil VORM in eerste instantie het mini BIM IFC beter toegankelijk te maken voor de branche van vastgoedontwikkelaars, die tot nu toe nog niet met IFC werkt. Vervolgens gaan we kijken naar de initiatieven die er wereldwijd al zijn om binnen Nederland een mini GIM - een mini BIM voor gebiedsontwikkeling – op basis van IFC te gaan te gebruiken voor gebiedsontwikkeling en buurtparticipatie. Plannen genoeg dus!”