U bent hier:

Nieuwe sponsor Future Insight: “Open standaarden spelen sleutelrol bij het optimaal gebruik van data om de samenwerking tussen stakeholders te verbeteren”

Geplaatst: 11/04/2024

We zijn blij om Future Insight te verwelkomen als nieuwe sponsor van BuildingSMART Nederland. Future Insight gelooft dat we in een wereld leven met een overvloed aan data die, bij correct gebruik, de ontwikkeling van ruimtelijke projecten en onze leefomgeving sterk kan verbeteren. Vanuit die gedachte is het bedrijf dagelijks bezig om klanten te ondersteunen met haar expertise en innovatieve cloud based softwaretoepassingen. Future Insight is onderdeel van Innovus Smart Engineering, waar onlangs ook Movares onderdeel van is geworden.

Rick Klooster, technisch directeur en één van de oprichters van Future Insight: “Als oprichters van Future Insight zagen wij hoeveel mogelijkheden er waren om data beschikbaar te maken en met het gebruik van hiervan de samenwerking gedurende de asset levenscyclus te verbeteren. We startten een bedrijf om deze oplossingen te bouwen. Met succes: deze maand bestaat Future Insight alweer 10 jaar!”

Future Insight bouwde het product Clearly.Projects voor grotere ingenieursbureaus en aannemers en ontwikkelde de cloud based digital twin Clearly.3D-City. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf Clearly.BIM: een gebruiksvriendelijke online oplossing om IFC-bestanden op diverse manieren te kunnen beoordelen met de mogelijkheid om deze intern en extern te delen en op te slaan in een centrale database. Tenslotte startte het onlangs de ontwikkeling van het Open Urban Platform Clearly.Hub, waarmee het overheden assisteert met datagedreven besluitvorming en 3D, GIS, BIM en sensorinformatie te combineren in één digitaal ecosysteem.

Bouwvergunningprocedure te automatiseren en versnellen

Een mooi voorbeeld van een BIM-project van Future Insight, wat vorig jaar de buildingSMART Innovation Award won, is het project dat het bedrijf uitvoerde in opdracht van de overheid van Estland. Jaan Saar, destijds werkzaam bij de Estse overheid en inmiddels verantwoordelijk voor internationale sales en mogelijkheden bij Future Insight: “De overheid van Estland wilde BIM gebruiken om de bouwvergunningprocedure in het land te versnellen, door middel van geautomatiseerde checks van het BIM-model op eisen en standaarden. Hiervoor schakelde de overheid de hulp in van Future Insight. Na een geslaagde proof of concept, is het systeem gebouwd en sinds februari is het live. In heel Estland worden nu BIM-modellen gebruikt om vergunningen aan te vragen.”

Open standaarden

Het werken met open standaarden is heel belangrijk voor Future Insight. Rick: “Future Insight is opgericht om data beschikbaar te maken en bij te laten dragen aan de samenwerking gedurende de asset levenscyclus. Open standaarden spelen hierin een sleutelrol. Zij maken het werk leuker en gemakkelijker. Naast het feit dat we simpelweg geloven in het gebruik van open standaarden, is het ook erg belangrijk in onze specifieke tak van sport.”

Werken met veel stakeholders

Het gebruik van buildingSMART open standaarden zoals IFC, is wat Future Insight betreft één van de beste manieren om samen te werken met een groot aantal stakeholders. Jaan vult aan: “Onder de stakeholders binnen bijvoorbeeld het project in Estland zijn niet alleen bouwbedrijven die met BIM werken, maar ook communicatiemensen, gebiedsbeheerders en directieleden. Zij gebruiken geen Revit, maar hebben wél behoefte aan een gebruiksvriendelijke webinterface die datgene laat zien wat zij nodig hebben. Dit betekent dat we softwareonafhankelijk moeten werken. Open standaarden zijn hierbij een must. Daarnaast merken we dat ook onze klanten, waaronder veel overheden, het prettig vinden om open standaarden te gebruiken, zodat zij niet vastzitten aan een bepaalde software.”

“Ook in andere projecten hebben we te maken met veel verschillende stakeholders”, vervolgt Jaan. “Zo zijn we nu bezig met een pilotproject voor herbestemming en planning met behulp van BIM, waarbij het een must is om begrijpelijk te communiceren met de gemeenschap. Het werken met BIM-modellen maakt het veel makkelijker om plannen te delen, zeker voor mensen die zelf geen technische achtergrond hebben en niet ruimtelijk denken. Als het te technisch is haken mensen snel af.

Samenwerking met buildingSMART

Rick: “We zijn heel blij met de buildingSMART community, die zich al een lange tijd inzet voor de ontwikkeling en adoptie van de open BIM standaarden. Dit willen wij graag ondersteunen en hier ons steentje aan bijdragen. Dat doen we met het sponsorschap van buildingSMART Nederland. Daarnaast ben ik lid van de steering group van de Regulatory Room en is Jaan een van de board directors van buildingSMART international. Door onze betrokkenheid kunnen wij daarnaast ook delen welke wensen wij als organisatie hebben. Zo kijken we bijvoorbeeld erg uit naar IFC5, aangezien beter voorbereid lijkt te worden voor gebruik op het web via API’s en dergelijke. We kijken erg uit naar onze samenwerking de komende periode.”