Anouk van Otterlo: “Aandacht voor de praktijk én doorkijkje naar de toekomst”
Anouk van Otterlo houdt zich in haar werk als consultant bij Based bezig met informatiemanagement en linked data in de gebouwde omgeving en past hierbij verschillende open standaarden toe. Ze vertelt: “Tijdens mijn afstudeerstage bij Schiphol 7 jaar geleden kwam ik in aanraking met buildingSMART en mocht ik mee naar desummit in Londen. Een mooie eerste kennismaking.”
De afgelopen jaren bezocht Anouk verschillende summits, zo ook de editie in Valencia, waar ze samen met haar opdrachtgever Waternet en met DigiBase een presentatie gaf over de buildingSMART Data Dictionary (BSDD) en Information Delivery Specification (IDS). “Hierin lieten we zien hoe wij bij Waternet onze ontologie, ofwel de objectenbibliotheek, omzetten naar de bSDD om een BIM-model gemakkelijk te verrijken met de juiste informatie. Daarnaast kunnen we een aangeleverd BIM-model checken met behulp van IDS op de juiste informatie conform deze ontologie. Met 80 aanwezigen was er een mooie opkomst! Ook werden er veel goede vragen gesteld. Je merkt dat mensen met deze onderwerpen bezig zijn. Dat is leuk om te zien.”
Mooie ontwikkelingen
Anouk gaf niet alleen een presentatie, maar bezocht ook verschillende sessies. “Het viel me op dat de summit en de presentaties goed in elkaar zitten. Er waren veel praktische sessies met sprekende en interessante voorbeelden. En er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Deze ontwikkelingen vind ik mooi om te zien! Daarnaast is het interessant om de ontwikkeling van de nieuwe versie van IFC te volgen en een doorkijkje naar de toekomst te krijgen: waar gaan we naartoe en hoe gaan we om met nieuwe technologieën zoals AI? Verder is Valencia ook nog een hele leuke stad om te bekijken. Ik zou het iedereen, die meer nationale en internationale verbinding en samenwerking zoekt en meer met openBIM- standaarden wil doen en van elkaar wil leren aanraden om eens aan te sluiten.”
Sander Stolk: “Het was mijn eerste summit, maar dit smaakt naar meer”
Sander Stolk is lead researcher bij het Nederlandse IT-consultingbedrijf Semmtech. “Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was bij een summit van buildingSMART”, vertelt hij. “Een hele positieve ervaring! De summit was goed opgezet, de onderwerpen waren interessant en de locatie was mooi.”
Sander: “Om verschillende partijen te laten samenwerken is standaardisatie en interoperabiliteit nodig. Dit zit in terminologie, maar ook in hoe je zaken kunt overdragen, controleren en valideren. Daar zijn veel standaarden voor, ook vanuit buildingSMART. Ik vond het interessant om tijdens de summit te zien welke nieuwe ontwikkelingen er zijn om zaken strakker en gebruiksvriendelijker aan te laten sluiten, hoe organisaties zich steeds opener opstellen en informatie uit andere bronnen meenemen. Dit zorgt voor nieuwe aanknopingspunten. De summit smaakt zeker naar meer. Ik wil zeker nog eens aansluiten en kijken of we vanuit Semmtech aan kunnen sluiten bij werkgroepen.”
Samen verbeteren
Net als Anouk hielp Sander bij het project waaraan hij samen met Waternet en DigiBase werkte om de buildingSMART Data Dictionary (BSDD) te gaan gebruiken in Revit en op basis van Linked Data. “Dat was erg leuk om te doen. Daarnaast liet de summit mij inzien dat buildingSMART echt open staan voor samenwerkingen gericht op het verbeteren van zaken. De deelnemende partijen hebben een passie voor hun vak en zien elkaar niet perse als concurrenten maar als partners in het streven naar hogere datakwaliteit in de sector. Dat is mooi om te zien. Ook maakte ik tijdens de summit kennis met het buildingSMART Professional Certification programma. Ik heb deelgenomen en het certificaat behaald. Een goed initiatief! Hiermee wordt de kennis van mensen over open standaarden naar een volgend niveau getild en is zichtbaarder dat we deze kennis beschikbaar is. Ook buiten de summit was het erg gezellig met de Nederlandse delegatie. We hebben genoten van de stad, het lekkere eten en de goede sfeer.”
Louis Casteleyn: “Was ik maar eerder naar een summit gekomen”
Als onderzoeker bij Buildwise in België op het gebied van digitaal bouwen en open standaarden, is Louis Casteleyn goed bekend met buildingSMART. Buildwise vormt namelijk namen met CRTI/b en buildingSMART Nederland de ‘Chapter buildingSMART Benelux’. Hij vertelt: “Ik probeer de standaarden in België meer bekendheid te geven en organisaties te stimuleren om hiermee aan de slag te gaan. De International Summit van buildingSMART in Valencia was de eerste summit wat ik bijwoonde. Een hele bijzondere ervaring.”
“Door het bijwonen van de summit voel ik me meer verbonden met de buildingSMART community”, vertelt Louis. “Het was erg goed om in contact te komen met zoveel mensen met dezelfde interesses. Ik ging alleen naar het event en vond dat best een drempel, maar ik heb me allesbehalve eenzaam gevoeld. Iedereen was heel open en benaderbaar, waardoor het makkelijk was om ergens aan te sluiten. Was ik maar eerder naar een summit gekomen.”
Samenwerking opzoeken
“De summit was erg interessant en ik heb veel inzichten opgedaan waarmee ik weer thuis verder aan de slag ga. Ook heb ik veel Nederlandse deelnemers leren kennen en ontdekt dat er veel overlap is tussen waar wij mee bezig zijn. Hierdoor ga ik de komende tijd zeker vaker de samenwerking opzoeken. Ik besef nu ook des te meer dat het handig is om bij initiatieven aan te sluiten om zo samen te kunnen versnellen. Na de summit heb ik me aangesloten bij de internationale werkgroep Sustainability om zo actief input te kunnen geven vanuit België. Daarnaast ben ik mijn enthousiasme aan het delen met collega’s uit de domeinen Infra, Airport en Maritiem, in de hoop dat er bij de volgende summit ook Belgische vertegenwoordigers uit die domeinen aansluiten. Zelf ben ik er dan graag ook weer bij.”
Statistieken summit Valencia:
- In totaal 637 unieke registraties
- 463 fysieke deelnemers
- 131 deelnemers uit Spanje
- Deelnemers uit 50 landen over de hele wereld
- 20 sponsoren en partners