IDS is een standaard voor het definiëren van informatievereisten op een manier die gemakkelijk door mensen kan worden gelezen en door computers kan worden geïnterpreteerd. Lex Ransijn, lid van onze Technische Commissie: “Na jarenlang handmatig openBIM-modellen controleren op informatie, kun je nu met een machine leesbaar bestand modelvereisten uitwisselen. Hierdoor kun je sneller en eenduidiger checken of modellen informatiekundig op het juiste niveau zijn. Je gebruikt IDS altijd in combinatie met IFC. IDS is namelijk gemaakt om een IFC-model laagdrempelig te beschrijven: welke informatie moet een model omvatten? De komst van IDS maakt het voor een grote groep gemakkelijker de kwaliteit van een model te toetsen.”
Aan de slag
IDS is de afgelopen drie jaar ontwikkeld door de buildingSMART-community, in samenwerking met grote softwarepartijen. Afgelopen jaar zijn er overal ter wereld testen mee gedaan op verschillende usecases, waaronder ook in Nederland. Lex: “Omdat IDS nu een internationale standaard is, wordt het ook veel meer en breder geïmplementeerd. Je kunt niet meer om IDS heen! Met de goedkeuring moeten er enkele kleine aanpassingen doorgevoerd worden in het dataschema. Vervolgens kan iedere softwarepartij de standaard zo snel mogelijk implementeren naast IFC. Voor Nederland betekent dit dat we informatie eisen aan openBIM modellen machineleesbaar gaan opstellen, bijvoorbeeld voor usecases zoals digitale bouwvergunningen, duurzaamheidskenmerken, materiaalspecificaties en fabrikantengegevens. Daarnaast kan de BIM basis ILS nu ook machine readable gemaakt worden. En ook de ILS Configurator werkt toe naar een IDS-export.”
Belangrijke mijlpaal
Léon van Berlo, technisch directeur van buildingSMART International, zegt op de website van buildingSMART International: "Het feit dat IDS een definitieve standaard wordt, is een belangrijke mijlpaal voor de BuildingSMART-gemeenschap en de openBIM®-workflows. Ik ben erg enthousiast over de manier waarop dit de informatie-uitwisseling zal verbeteren, zodat deze nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt. De standaard is ontwikkeld met ruim 200 mensen uit 34 verschillende landen. Er waren allerlei soorten belanghebbenden bij betrokken, waaronder grote klanten, modelbouwers, coördinatoren, softwareleveranciers, andere standaardisatie-instellingen en overheden. Het feit dat we al meer dan een dozijn stabiele implementaties beschikbaar hebben op het moment van de release, zegt iets over de volwassenheid van de standaard bij de release. Dit initiatief is een voorbeeld van hoe openBIM-standaarden ontwikkeld moeten worden om de betrouwbaarheid voor eindgebruikers te garanderen.”
Neem deel aan het webinar
Meer weten? Neem dan deel aan het webinar op 3 juli om 10 uur. In dit webinar leert u over:
- IDS en hoe het is ontwikkeld
- Welke softwaretools beschikbaar zijn
- Hoe het werkt met de bSDD
- Hoe het IFC verbetert
- De rol die het speelt in de openBIM-workflow
- Eenvoudige stappen om uw eigen te maken!
Werkt uw organisatie ook met openBIM standaarden van buildingSMART? Neem dan contact op om betrokken te blijven bij de laatste ontwikkelingen, of opleidingen te volgen om uw organisatie op een hoger niveau te krijgen.