U bent hier:

Komt u ook? buildingSMART is kennispartner van DigiBouw 2024

Geplaatst: 10/10/2024

Op 20 en 21 november vindt DigiBouw 2024 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. DigiBouw is dé ontmoetingsplaats waar iedereen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector (OBT) zich kan laten informeren en inspireren door slimme technologieën en innovatieve oplossingen die bijdragen aan de digitalisering van het bouwproces. Als sponsor van buildingSMART krijgt u gratis toegang tot DigiBouw. Hierover heeft u inmiddels een e-mail ontvangen. Word ook sponsor van buildingSMART Nederland.

Kennispartner

buildingSMART Nederland is dit jaar kennispartner van DigiBouw. Herwin Voortman, bestuurslid buildingSMART Nederland: “Het samenwerken en delen van kennis binnen de bouwsector is essentieel voor het realiseren van een efficiëntere en innovatievere bouwsector. Daarom zijn wij graag aanwezig bij DigiBouw als kennispartner.”

Waar vindt u buildingSMART Nederland?

Als kennispartner van DigiBouw zal buildingSMART verschillende presentaties verzorgen, zowel op het hoofdpodium als in de domes. Daarnaast zit Herwin Voortman als bestuurslid van buildingSMART Nederland in de adviesraad van het event.

Panelgesprek: Welke impact hebben AI en Robotisering op korte termijn op de totale sector?

Donderdag 21 november, 10:30 – 11:00 uur
Stage Beatrix Theater

Tijdens dit panelgesprek voelt dagvoorzitter Jesse van Doren een aantal prominente kopstukken uit de sector aan de tand over de impact van AI op de gehele waardeketen. Onder hen is ook Carlita Vis, bestuurslid buildingSMART Nederland. Welke kansen ontstaan er om de sector efficiënter en slimmer te maken, hoe kunnen we AI inzetten om de krapte op de arbeidsmarkt in te zetten? Hoe raken deze technologieën de verschillende schakels in de keten? Het is niet meer de vraag of AI impact gaat maken, maar de vraag is vooral hoe we dit als sector omarmen de komende tijd.

Plenaire sessie 1: Hoe draagt openBIM bij aan een efficiënter en ‘beter’ bouwproces?

Woensdag 20 november, 13:30 – 13:55 uur
Rob Roef, voorzitter buildingSMART Nederland

In deze plenaire sessie duiken we in de wereld van openBIM-standaarden en hun rol in het verbeteren van bouwprocessen. We verkennen hoe openBIM bijdraagt aan een efficiëntere samenwerking tussen projectpartners door gestandaardiseerde en toegankelijke gegevensuitwisseling. Het gebruik van openBIM-standaarden kan leiden tot meer transparantie, betere coördinatie en uiteindelijk een vlotter verloop van projecten. Tijdens deze sessie worden de voordelen van openBIM belicht, waaronder hoe het kan helpen bij het verminderen van fouten, het versnellen van processen en het verhogen van de algehele kwaliteit van het eindproduct. Kom en ontdek hoe openBIM bijdraagt aan een toekomstbestendig bouwproces en hoe u deze standaarden effectief kunt toepassen binnen uw eigen projecten.

Dome 3: buildingSMART Professional Certification Programma

Donderdag 21 november, 11:15 – 11:45 uur  
Paul Bos, bestuurslid buildingSMART Nederland

In deze prestatie vertelt Paul Bos, bestuurslid buildingSMART Nederland, u alles over het buildingSMART Professional Certification Programma. Dit programma biedt een internationale standaard voor openBIM en is bedoeld om professionals in de bouwsector te ondersteunen bij hun digitale transformatie. Het certificeringsprogramma bestaat uit vier niveaus: Entry Level, Foundation Level, Management Level en Practitioner Level. Elk niveau is ontworpen om de deelnemers te voorzien van de nodige kennis en erkenning, en om hun carrière een boost te geven in de snel evoluerende wereld van openBIM. In Nederland hebben we het Foundation Level al geïmplementeerd, met een extra Nederlandse module die beschikbaar is voor zowel trainingsproviders als studenten. Tijdens de presentatie kondigt Paul ook de lancering van het Entry-niveau aan, waarmee het nog toegankelijker wordt voor professionals om hun kennis te testen en te certificeren. Als bezoeker van DigiBouw heeft u bovendien de unieke gelegenheid om deel te nemen aan het FaStart programma, waarmee deelnemers zonder voorafgaande training direct het examen kunnen afleggen. Dit biedt een waardevolle kans voor iedereen die zijn kennis van openBIM snel wil valideren.

Aanmelden FaStart programma

Dome 1: Stop met e-mail: Ontdek de toekomst van digitale communicatie in BIM!

Donderdag 21 november, 14:45 – 15:15 uur
Mathijs Natrop & Daan Arts, BCF-programma buildingSMART Nederland

Tijd voor een revolutie: digitaal communiceren zonder de beperkingen van e-mail. Geen losse e-mailapplicaties meer, maar krachtige berichten die perfect aansluiten bij uw BIM-omgeving. Communicatie die werkt, eenvoudig en effectief: precies wat bedrijven nodig hebben die kostbare tijd verliezen aan eindeloze e-mails. En laten we eerlijk zijn, wat bereikt u echt met alleen een screenshot van een 3d-model in uw inbox? Tijdens deze sessie laten Mathijs Natrop en Daan Arts zien hoe de open standaard BIM Collaboration Format (BCF) uw communicatie kan transformeren. Of u nu een ervaren BIM-professional bent of nog vastzit in de wereld van e-mail: deze sessie geeft u nieuwe inzichten en tools om slimmer samen te werken. Mis het niet. Maak de stap naar efficiëntere communicatie en ontdek wat BCF voor u kan betekenen!

Dome 1: Kubus over IDS in de praktijk

Woensdag 20 november, 15:30 – 16:00 uur 
Christian Dalhuizen en Roy van der Velden, Kubus (sponsor van buildingSMART Nederland)

Een nieuwe open standaard voor het uitwisselen van informatievereisten biedt vele nieuwe mogelijkheden voor de bouwsector. Het eenduidig aanleveren en verwerken van data-uitwisselingsvereisten zorgt voor een stroomversnelling in het datagedreven aansturen en coördineren van projecten, van ontwikkeling tot effectieve uitbating en beheer. Niet alleen de definitie van een standaard bepaalt het succes; de manier waarop een open standaard in software geïmplementeerd is en hoe de gebruikers een weg vinden om het in de praktijk toe te passen is minstens zo belangrijk. In deze presentatie laten we zien hoe buildingSMART’s IDS is geïntegreerd in BIMcollab, en hoe het je helpt maximale efficiëntie in je bouwprojecten te behalen middels betere workflows en datakwaliteit. Ook tonen we aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland hoe onze klanten, al kort na de release van IDS, nieuwe workflows implementeren.

Roy van der Velden
Begonnen als technisch tekenaar bij het uitwerkbureau B+M en doorgegroeid naar DGA. Roy is vanuit zijn verschillende functies betrokken geweest bij de vakinhoudelijke uitwerking en de automatisering en digitalisering van grote en complexe projecten, zoals Laurus vastgoed, Oosterdokseiland, CityMall Almere Booking.com en De Rotterdam. Roy is de drijvende kracht achter het ontstaan van BIMcollab Twin. Met zijn vakinhoudelijke ervaring levert Roy een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het platform en is hij onmisbaar bij de implementatie van grote klanten als de TU Delft, TU Eindhoven en de Nationale Politie.

Christian Dalhuizen
Met meer dan 25 jaar ervaring met BIM en digitale tools is Christian een sterke motivator geweest voor de introductie van de eerste BIM-software in Nederland, en vanaf 2010 voor de introductie van de BIM-modelcontrolesoftware bij vele aannemersbedrijven en ontwerp- en ingenieursbureaus in Nederland. Sindsdien heeft Christian zijn software- en marktkennis wereldwijd actief ingezet voor de ontwikkeling van BIMcollab. Christian is als senior customer success manager verantwoordelijk voor de hoge succesfactor van BIMcollab bij grote accounts.