U bent hier:

Terugblik op een geslaagde BCF Praktijkdag

Geplaatst: 25/03/2024

Op 29 februari werd vanuit het BCF project van buildingSMART Nederland de BCF Praktijkdag georganiseerd. Tijdens deze geslaagde dag in Nieuwkuijk ging een groep van 60 BIM-kartrekkers in een gezellige setting aan de slag met nieuwe, innovatieve toepassingen en/of leerden zij met hun eigen hard- en software werken met directe communicatie. Deelnemers Patrick Kuit, Erwin Schaap en Joris van de Braak delen hun ervaringen.

BCF staat voor BIM Collaboration Format en is een format dat het makkelijk maakt om te communiceren over de objecten in uw model. Met BCF kunnen verschillende BIM-applicaties modelgebaseerde problemen met elkaar communiceren door gebruik te maken van IFC-gegevens die eerder zijn gedeeld tussen projectmedewerkers. BCF is gemaakt om open communicatie mogelijk te maken en om op IFC gebaseerde processen te verbeteren om modelgebaseerde problemen tussen BIM-softwaretools gemakkelijker te identificeren en uit te wisselen, waarbij bedrijfseigen formaten en workflows worden omzeild.

Patrick Kuit, eigenaar en BIM-adviseur bij BIMvisie

“Ik bezocht de BCF Praktijkdag om meer kennis op te doen voor mijzelf, maar ook voor mijn opdrachtgevers. Met resultaat: de dag bleek heel waardevol. De BCF Praktijkdag gaf meer inzicht in de mogelijkheden van BCF en hoe mijn opdrachtgever(s) BCF kunnen gebruiken om het communicatieproces in te richten en de communicatie te verbeteren. Ik heb voor één van mijn opdrachtgever onderzoek gedaan naar BIMcollab Zoom: met deze BIM-tool ben ik tijdens de Praktijkdag dan ook aan de slag gegaan. Ik heb gekeken hoe en óf BCF gebruikt kan worden voor communicatie in projectteams tussen projectleiders, engineers en modelleurs. Dat was erg interessant. Daarnaast was het leuk én waardevol om in contact te komen met andere BIM-professionals, waarvan ik er een aantal al een lange tijd ken. De opgedane kennis en ervaring kan neem ik mee om mijn opdrachtgevers verder te ondersteunen tijdens BIM-implementaties en BIM-trainingen.”

Erwin Schaap, BIM-regisseur bij Van Wijnen:

“Het was voor mij de eerste keer dat ik aansloot bij de BCF Praktijkdag: een erg leuke, inspirerende en gezellige middag. Het was interessant om van de andere aanwezigen te horen hoe zij met BCF werken. Zelf werk ik bij Van Wijnen met Solibri in combinatie met BIMcollab in de Cloud, met BIM360 en Sharepoint. Deze software had ik dan ook meegenomen. Tijdens de eerste case ging ik samen met enkele andere deelnemers ook met een mij nog onbekende BIM-tool aan de slag. Het was leuk om deze software te ontdekken, maar het kostte wel flink wat uitzoekwerk. De presentatie van Daan Arts voorafgaand aan de tweede case vond ik erg inspirerend. Deze liet zien dat je met BCF veel meer kan doen dan alleen issues maken. Met dat inzicht ga ik verder aan de slag. Ook was het leuk om (bij) te praten en te sparren met de andere aanwezigen. De volgende keer ben ik er graag weer bij.”

Joris van de Braak, BIM-manager:

“De BCF Praktijkdag was in meerdere opzichten superinteressant. We waren met een mooie groep, het programma zat goed in elkaar en het was leuk samen in de praktijk aan de slag te gaan en kennis uit te wisselen over hoe BCF kan worden ingezet voor een betere dagelijkse datagedreven communicatie in het bouwproces. Er is nog steeds veel te halen door een betere samenwerking in de bouw. Goed BCF-gebruik kan hier in veel opzichten aan bijdragen. Tijdens de Praktijkdag kreeg ik een goed beeld van hoe BIM-software in de praktijk wordt gebruikt en hoe de verschillende BIM-tools op elkaar zijn afgestemd. Het technisch over en weer uitwisselen tussen platforms gaat niet altijd vlekkeloos, bleek ook tijdens de cases. Ik heb met meerdere BIM-tools gewerkt, zoals Autodesk Construction Cloud, Solbri, Catenda en Dalux, de verbinding tussen enkele van deze gebruikten we samen met Patrick van Dongen en Marc Dankers tijdens de case. Met succes: we wonnen de BCF Award!”

Bedankt

Graag willen we de aanwezige softwareleveranciers Catenda, Dalux, Trimble Inc., BIMcollab, Beecot BV en Solibri van harte bedanken voor hun bijdrage aan de BCF Praktijkdag. Steffan van Leenen, Mathijs Natrop en Daan Arts: bedankt voor het organiseren van deze inspirerende dag. En natuurlijk alle deelnemers: bedankt voor jullie komst en hopelijk tot de volgende keer!